Na úvodní stránku





Rozdělit turnaje rekreačního oddílu podle výkonnosti?

Fuček Miloslav

2014-03-21

Různé

Přečteno: 1282

Komentářů: 0


Na minulém hracím dni se diskutovala otázka, že by bylo zajímavé rozdělit na výkonnostní skupiny i poháry TTC Praha, nejenom Mistrovství TTC Praha.


Hráči na Mistrovství TTC Praha si pochvalovali, že si dobře zahráli. A to jak v elitní skupině A tak ve skupině B. Je to celkem logické, protože spolu hráli hráči stejné výkonnostní kategorie.

 

Jaké jsou argumenty pro a proti? Poháry jsou čtyři (mimo mistrovství). Pokud bychom chtěli vždy dělat kvalifikaci a dvě výkonnostní skupiny, zabralo by to navíc osm hracích dní. To se do sezóny nevejde, protože i kdybychom začínali Ligu TTC Praha dříve (v září jsou 2 dny na rozehrání a 2 dny na baráž a následně kontrolní turnaj a po skončení Ligy TTC Praha je cca 4 až 5 hracích dní na kontrolní turnaje) a protáhli ji až do června, našli bychom sice rezervu cca 6 až 8 hracích dní, ale pak by na konci června nebyla žádná rezerva a přišli bychom o všechny kontrolní turnaje. Na baráž dva hrací dny potřeba jsou.

 

Druhou věcí je, že prio poháry by kvalifikace nemusela být nutná a daly by se podmínky nastavit jinak. Jednou možností je, povolit start v A skupině pouze lidem s určitým umístěním na žebříčku, což ale má své mínusy v tom, že mohou být hráči, kteří jsou výkonnostně dobří, ale přišli později, hrají zatím nižší ligy, kde je méně bodů a do požadovaného umístění by se nevešli. Obdobně by se tam naopak mohl dostat někdo, kdo bude hodně pilný a bude například hodně vyhrávat v nižší lize a tím sbírat body, ale výkonnostně na A skupinu mít nebude.

 

Druhou možností by bylo účast ve skupině A neomezovat a spolehnout se na to, že slabší hráči stejně nebudou mít zájem tam jít, když budou mít svoji skupinu B. To lze případně podpořit i pravidlem, že kdo bude v daném turnaji hrát ve skupině A, nebude moct už v tomtéž turnaji hrát ve skupině B a obráceně. Naopka ale může hrozit, že by silnější hráč šel hrát do slabší skupiny, což lze omezit například tím, že by v B skupině nesměli hrát hráči z 1. ligy. Budou-li v 2. lize dobrí hráči, bude na nich, zda se rozhodnou hrát skupinu A nebo B (souběh obou nebude povolen). Domnívám se, že toto řešení bude asi lepší.

 

Nápad rozhodit turnaje do dovu výkonnostních skupin mi připadá dobrý. I já jsem si lépe zahrál v Mistrovství B, které jsem sice vyhrál, ale o vítězství jsem musel dost tvrdě bojovat. Pokud by turnaje byly ve dvou hracích dnech (a zvlkášť a B zvlášť) spotřebovali bychom navíc pouze 4 hrací dny, což by omezilo počet kontrolních turnajů na konci sezóny a prodloužilo ligu, ale stejně tak by se obě skupiny mohly hrát souběžně. Když tentokrát hrálo 9 hráčů ve skupině A (což je na 4 stoly) a ve skupině B hrálo 6 hráčů (což je na 3 stoly), tak by 7 stolů v herně stačilo na obě výkonnostní skupiny hrané souběžně. Navíc by to umožnilo při extrémně malém počtu účastníků, obě výkonnostní skupiny spojit, protože by nemělo smysl aby např. hrálo 5 hráčů skupinu A a 4 hráči skupinu B.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje TTC Praha
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
19.04.2024